Ninjutsu

Ο Soke του Bujinkan Dr. Masaaki Hatsumi
Μήνυμα 
 Δυστυχώς ακόμα και στου πιο φιλήσυχου ανθρώπου τη Ζωή μπορεί να έρθει η ώρα, που ίσως χρειαστεί να αμυνθεί ενάντια στο κακό, διότι μπορεί να κινδυνεύσει η Ζωή του, αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς, φίλοι, ένας διαβάτης στο δρόμο.

 Ο κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από έναν κακοποιό, από φυσικό φαινόμενο η από μια τρομοκρατική ενέργεια. Ίσως όπως έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν απειληθεί η πατριδα μας , και έτσι απειλήθουμε άμεσα και όλοι εμείς. 

 Σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις, και εφόσον απειλείται η Ζωή μπορεί ο πολεμιστής να δράσει εξουδετερονοντας το κακο χωρις να βλαψει τη ζωη του, ( κανονας της Gyokko ryu ). 

 To Νινπο, σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να επιδείξουν έναν κακώς εννοούμενο "ανδρισμό", ούτε σε ταραχοποιούς κάθε είδους, αλλά σε φιλήσυχους και ειρηνικούς ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν ένα αποτελεσματικό τρόπο Άμυνας σε περίπτωσή που αντιμετωπισουν μεγαλο κινδυνο και δεν μπορουν να ζητησουν βοηθεια απο τις αρχες. 

 <<...Απευθύνεται επίσης σε εκείνους τους λίγους οι οποίοι το αναγνωρίζουν ως δρόμο της δικής τους ζωής ζωής ή ως εν δυνάμη πόθο της καρδιάς τους...>> 

 
 O Shidoshi/ho
Γεώργιος Παπασημάκης
4th dan Bujinkan ninjutsu
18 levels of training 

 1. SEISHIN TEKI KOYO το πνευματικο μερος του Νινπο(kuji kiri, kuji in etc.) 

 2. TAIJUTSU αοπλη μαχη(koppojutsu, koshijutsu, jutaijutsu etc.)

3. BOJUTSU μαχη με ραβδια διαφορων μεγεθων(bo,jo,hambo) 

4. KENJUTSU ξιφασκια (ninja biken, katana, wakizashi, tanto) 

5. SURIKEN JUTSU ριψη λεπιδων(bo,hira και SENBAN SURIKEN) 

6. YARI JUTSU μαχη με ακοντιο 

7. NAGINATA JUTSU χρηση των (naginata, bisento, ono)

8. KAYAKU JUTSU φωτια και εκρηκτικα  

9. KUSARI GAMMA Δρεπανι και αλυσιδες  

10. BO RYAKU Στρατηγικη 

11. CHO HO Κατασκοπια 

 12. TEN MON Μετερεωλογια 

 13. CHI MON Γεωγραφια 

 14. INTONJUTSU Διαφυγη και αποκρυψη 

15. SHINOBI IRI Αθορυβη βαδιση 

 16. BA JUTSU Ιππασια 

 17. HENSO JUTSU Μεταμφιεσεις και ηθοποιεια 

 18. SUI REN Αθορυβη κολυμβηση


 Togakure ryu ninjutsu hidden door school

 Την οho εποχή ( 1161 - 1162 ), γεννήθηκε ο Nishina Daisuke στο Shinsyu στηνεπαρχία Azumino. Ήταν γιός του Nishina Yukihiro, που ήταν Samurai του Kiso Yoshinaka, εξαδέλφου του Minamoto Yoshtsune και Minamoto Yoritomo του πρώτου Shogun με πραγματική εξουσία. Το 1180 μετά από την ατυχή εκβαση μιας μαχης ο Daisuke κυνηγημένος βρήκε καταφύγιο στο χωρίο Togakure. Εκεί σπούδασε Shugendo και Ninjutsu με δάσκαλο τον Kagakure Doshi. Ο Kakagure Doshi ήταν Ninja της Hakuun Ryu. Συμμαθητής του ήταν ο Shima Minamoto, ο μετέπειτα δεύτερος soke. Αργότερα ο Daisuke, πήρε υπό την προστασία του τον Shima. O Kagakure Doshi δίδαξε τον Daisuke την Happo Hiken που περιλαμβάνει τεχνικές του Jojutsu, Sojutsu, Naginata, Taijutsu, Muto, Koppo Shuriken. 

 TOGAKURE RYU HAPPO BIKENJUTSU HAPPO
1. Taijutsu, Hichojutsu, Nawa - waza 
2. Karate, Koppojutsu, Jutaijutsu 
3. Sojutsu, Naginatajutsu 
4. Bojutsu, Jojutsu, Hambojutsu 
5. Senban nage, Ken nagejutsu, Shuriken jutsu
6. Kajutsu, Suijutsu
7. Chicujo, Gunryaku Hyoho
8. Onshinjutsu, Moku - ka - do - kin - sui Goton juppojutsu BIKENJUTSU
9. Kenpo, Kodachi, Juttejutsu, Tessenjutsu 

 Η Hakuun ryu Ninjutsu δημιουργήθηκε από τον Garyu Doji αλλά ολοκληρώθηκε από τον Hakuun Doshi. Ο Kagakure δίδαξε στον Daisuke όλες τις τεχνικές της Hakuun ryu. Ο Daisuke, με τις φόρμες της Kagakure, και του Shugendo δημιούργησε τηνTogakure ryu. Αρχηγός ήταν ο ίδιος, ο γιός του και ο Shima. O Shima kosanta minamoto no kanesada ηταν Samurai και εφερε τον βαθμο Kosho. Μια ημερα του Ιουλιου, την περιοδο ( 1156 - 1159 ) Ο 16 χρονος τοτε Shima πολεμησε με τα στρατευματα του Minamoto εναντια στην οικογενεια Taira. Soke της Togakure ryu Ikai Hogenbo Sakabe, Tendo Hachiryu, Nyodo - Tenei era - 1110 Kimon, Hyobei - Ninpei era - 1151 Kasumigakure, Doshi Togakure (Nishina) Daisuke - Oho era - 1161 Minamoto no Kanesada, Shima Kosanta - 1180 Togakure, Goro - 1200 Togakure, Kosanta Koga, Kosanta Kaneko, Tomoharu Togakure, Ryuho Togakure, Gakuun Kido, Koseki Iga, Tenryu Ueno, Rihei Ueno, Senri Ueno, Manjiro Iizuka, Saburo Sawada, Goro Ozaru, Ippei Kimata, Hachiro Kataoka, Heizaemon Mori, Ugenta Toda, Gobei Kobe, Seiun Momochi, Kobei Tobari, Tenzen Toda, Nobutsuna Seiryu - Kwanyei era 1624 - 1644 Toda, Nobuchika Fudo - Manji era 1658 - 1681 Toda, Kangoro Nobuyasu - Tenna era 1681 - 1704 Toda, Eisaburo Nobumasa - Hoyei era 1704 - 1711 Toda, Shinbei Masachika - Shotoku era 1711 - 1736 Toda, Shingoro Masayoshi - Gembun era 1736 - 1764 Toda, Daigoro Chikahide - Meiwa era 1764 - 1804 Toda, Daisaburo Chikashige - Bunkwa era 1804 - ? Toda, Shinryuken Masamitsu - ? - 1907 [b.1824 - d.1909] Takamatsu, Toshitsugu - 1907 - 1968 [b.1887 - d.1972] Hatsumi, Masaaki (Yoshiaki) - 1968 - ... [b.1931 - ] 

 Bushido Ο κωδικας των πολεμιστων 

 Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ B U S H I D O 
 -Δεν έχω πανοπλία. Η βούληση και η δικαιοσύνη είναι η πανοπλία μου.
-Δεν έχω μάτια. Η αστραπή είναι τα μάτια μου.
-Δεν έχω αυτιά. Η ευαισθησία είναι τα αυτιά μου.
-Δεν έχω μαγική δύναμη. Η εσωτερική δύναμη είναι η μαγεία μου. -Δεν έχω σώμα. Η ανδρεία είναι το σώμα μου...

  Δεν μπορούν να ειπωθούν άλλα. Είναι ένας μακρύς κώδικάς συμπεριφοράς, προσέγγισης της Ζωής, είναι ο κώδικας των Ιπποτών της Φεουδαρχικής Ιαπωνίας. Είναι ο κώδικάς των πολεμιστών εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να νικούν με το πνεύμα. 

 Τα 5 στοιχεια ΓΗ ΥΔΩΡ ΠΥΡ ΑΗΡ ΧΑΟΣ H έννοια των 5 πέντε στοιχείων του Ninpo taijutsu προέρχεται από την Άπω ανατολίτικη φιλοσοφική προσέγγιση για τη δημιουργία του σύμπαντος. 

Πρέπει να ξέρεις ότι οι ουρανοί δημιουργήθηκαν για να σχηματίσουν τις 5 μορφές των στοιχείων Γ Η , Ν Ε Ρ Ο , Φ Ω Τ Ι Α και Α Ε Ρ Α Σ και οι Δ Υ Ν Α Μ Ε Ι Σ του Μ Ε Γ Α Λ Ο Υ Κ Ε Ν Ο Υ. Το καθένα είναι ένα σύμπαν για τον εαυτό του, άλλα όλα είναι ίδια, όλα! Το να κατανοεί κανεις την τάξη του σύμπαντος και τις κλίσεις των ανθρωπων ανθρώπων να καταλαβαίνει... αυτός είναι ο δρόμος να γίνεις αόρατος, να γίνεις άπλα ένα κομμάτι της νύχτας κινούμενος με τον άνεμο και τις σκιές για να μην μπορέσει κανενα μυαλό να νοιώσει, καμία καρδία να μην ακούσει...  από εδώ προκύπτουν οι 5 πνευματικές κινήσεις του N i n p o C H I no Kata Η κίνηση της Γ Η Σ S U I no Kata Η κίνηση του Ν Ε Ρ Ο Υ Κ Α no Kata H κίνηση της Φ Ω Τ Ι Α Σ F U no Kata Η κίνηση του Α Ε Ρ Α K U no Kata Η κίνηση του Χ Α Ο Υ Σ Taijutsu Τεχνικες αοπλης μαχης Ενδεικτικά παρουσιάζουμε μερικές από τις χιλιάδες τεχνικές του Ninpo Taijutsu. Ukemi gata Κάθε είδους ρολάρισματα, σε κάθε είδους επιφάνεια kihon happo 3 βασικές στάσεις και οι κινήσεις τους, καθώς και 5 στρεβλώσεις αρθρώσεων san shin no kata Οι περίφημες 5 πνευματικές κινήσεις του Ninpo happo keri 6 επιθετικές κινήσεις mutodori kata άοπλη μάχη ενάντια σε σπαθοφορο shi ho ten chi tobi Ψηλά και χαμηλά άλματα και στις 4 κατευθύνσεις Γενικά ο μαθητής διδάσκεται να μάχεται με χτυπήματα, (-------------) του (------------) αντιπάλου, μαθαίνει να μην του γίνονται πια εμπόδια τα στοιχεία της φύσης αλλά φίλοι και σύμμαχοι, μαθαίνει να αντιμετωπίζει οπλισμένους αντιπάλους, πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα και να είναι πάντα εφευρετικός και όχι στημένος για να κάνει κάποιες προδιαγεγραμμένες κινήσεις. Πρέπει να περιμένει το απίθανο, διότι όλα τελικά είναι πιθανά στον κόσμο αυτό, όπου τα πάντα ρει

Shinobi kamae no kata ( οι στασεις του ninpo taijutsu ) 
 • Hira ichimonji no kamae 
 • Ichimonji no kamae 
 • Doko no kamae
 •  Rushio no kamae 
 • Rushio fu sets no kamae
 •  Hicho tai ate no kamae 
 • Hicho no kamae
 •  Kosei no kamae 
 • Jumonji henkan 
 • Jumonji kihon 
 • Hira no kamae 
 • Ihen midji no kamae 
 • Ihen idari no kamae 
 • Hoko no kamae Kongo 
 • gasso no kamae
 •  Shizen no kamae 
 • Shuwari gata no kamae 
 • Fudoza no kamae 
 • Seiza no kamae 
 • Nage uchi no kamae 
 • Senban nage no kamae
 •  Hanjimonji no kamae
 Ken jurrupo - striking techniques 
 Kikakuken Shukiken Fudoken Kitenken Shishinken Shitanken Shakoken Shitoken Shikanken Koppoken Happaken Sokuyakuken Sokkiken Sokugyakuken Taiken Kuden: seiken,ninoken,myoken Kenjutsu Shinobigatana, katana, wakizashi & tanto Ο Ninja είναι ένας άριστος ξιφομάχος ο οποίος μπορεί να πολεμήσει το ίδιο αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης, όσο και σε κλειστούς διαδρόμους, μικρά δωμάτια και σε κάθε είδους κλειστό χώρο. Στην εποχή μας φυσικά, είναι σχεδόν απίθανο να πολεμήσει κάποιος με ξίφος σε πεδίο πραγματικής μάχης, αλλά καθόλου απίθανο να χρησιμοποιηθεί κάποιο κοντό ξιφίδιο η μαχαίρι σε κάποια καταδρομική επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων ενός στρατού.

 Τα κυριότερα είδη σπαθιών που χρησιμοποιούσαν οι Ninja katana Σχετικά μακρύ ξίφος που χρησιμοποιούσαν και οι Samurai Wakhizashi Κοντό ξίφος Tanto Μαχαίρι 30 εκ. περιπου Shinobhigatana (ninja to) 5 εκ. πιο κοντό από το κατανα για χρήση σε κλειστούς χώρους Kenjutsu kamae no kata( οι στασεις του kenjutsu ) Kongo no kamae Daijodan no kamae Hasso no kamae Kocho no kamae Ichi no kamae Seigan no kamae Jizurigedan no kamae Gedan no kamae Ryusui no kamae Shiho no kamae Kata te nuki no kamae Kasumi no kamae Suriken jutsu Η τεχνικη της ριψης suriken <<Εννιά ατσάλινα αστέρια για πέταγμα, βαλμένα πάνω στην καρδία σου, κουβαλώντας τα στο άγνωστο, να πληξεις αυτούς που ασυναίσθητα θα τα βάλουν μαζί σου. Σαν τα φωτεινά ξαδέλφια τους στον ουρανό, λάμες γεννημένες στους σκοτεινούς ανέμους, φεύγουν απ τα χέρια σου... >> Ο Νinja μαθαίνει να χρησιμοποιεί το Togakure ryu Senban suriken το οποίο έχει 4 γωνίες, το Hira suriken με πολλες γωνιες, και το Βο surikenευθειες λεπιδες. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα μάτια και το μυαλό του σαν διανοητικό ραντάρ, για να εντοπίζει τους ακίνητους η κινούμενους στόχους. Συχνά χρησιμοποιεί για την ρίψη τους, την Senban nage no kamae. Bojutsu Μαχη με ραβδι Η πολεμικη τεχνη του bojutsuπεριλαμβανει τεχνικες μαχης με καθε ειδους και μεγεθους ραβδια, μπαστουνια, στυλο, κλπ... Rocusaku Bojutsu μαχη με ραβδι περιπου 1.80μ. Jojutsu μαχη με ραβδι περιπου 090μ. Hambojutsu μαχη με ραβδι 060μ. Η ryu που φημιζεται για τις τεχνικες τις στο Bojutsu ειναι η Kukishinden ryu Εκπαίδευση H εκπαίδευση των ninja γίνεται καθημερινά για όλη τους τη Ζωή, διότι για να διατηρήσουν τις υψηλής τάξης σωματικές και πνευματικές τους δυνάμεις απαιτείται διαρκής σκληρή εξάσκηση στις αρχές του ninpo. Η καθημερινή εκπαίδευση περιλαμβάνει οπωσδήποτε την εξάσκηση στηνyoga του ninpo ( junan taiso ), για να ξεπεράσει το σώμα τις συνηθισμένες δυνατότητες και να αποκτήσει μεγάλη ευλυγισία, αντοχή και δύναμη. 

 Καθημερινή είναι επίσης η εξάσκηση στο Taihenjutsu ukemi kata, στις αποφυγές δηλαδή εμποδίων, τρόποι ρολαρισματος επάνω στο έδαφος, άλματα, τρόποι αποφυγής τραυματισμών σε περίπτωση πτώσης, αλλά και εξάσκηση στις 5 μορφές των στοιχείων, τις 5 πνευματικές κινήσειςδηλαδή του ninjutsu, καθώς και στην kihon happo kata και στις τεχνικές του daikentaijutsu ενώ η εκπαίδευση τελειώνει συνήθως με ένοπλες τεχνικές. Μο-κο Ο τιγρης της Μογγολιας Πριν πολύ καιρό, και ενώ ήμουν πολεμιστής διαφόρων παραδόσεων ήμουν γενναίος και δυνατός σαν φλόγα ακόμα και σε μάχες με άγρια ζώα. Είχα καρδία σαν αγριολούλουδο του λιβαδιού και θέληση ίδια και σκληρή σαν ένα μπαμπού. Ακόμα και 10.000 άνδρες δεν μπορούσαν να μου προκαλέσουν φόβο. Ποιος είναι αυτός πάνω στον κόσμο που θα κρατήσει αυτή την θέληση της καρδιάς του πολεμιστή ζωντανή? Και βρέθηκες εσύ! Στάλθηκες από τους Θεούς του Πολέμου! Σε περίμενα όλα αυτά τα χρόνια της Ζωής μου. >> Μήνυμα του Takamatsu sensei προς τον Hatsumi sensei. << Ο δρόμος του ninja είναι δρόμος της υπομονής, της επιβίωσης και της επικράτησης πάνω σε αυτό που θέλει την καταστροφή του. Παραπάνω από το να δίνεις μόνο χτυπήματα και κοψίματα αλλά πιο βαθειά στην κατανόηση του αντιπάλου. Το Ninjutsu είναι ο δρόμος που ακολουθώντας τον μπορείς να πετύχεις αυτό που χρειάζεται για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Ικανότητα του ninja είναι η ικανότητα για τη νίκη, στερημένος από την επιρροή των επιθυμιών του εγώ. Ο μαθητής που θα νικήσει θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση και προχωρώντας να κατακτήσει το αιώνιο μυστικό. ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. >> Τoshitsugu Takamatsu 33 Grandmaster of the Togakure ryu Νίνπο Η πολεμικη τεχνη του Νινπο εχει σαν κυριο χαρακτηριστικό οτι προστατεύει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα και το μυαλό επίσης. Σ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ο Μ Ε Ρ Ο ΣΤο σωμα προστατεύεται με την εκμάθηση πολλών άοπλων και ένοπλων τεχνικών με καθε τρόπο, με καθε ειδους όπλο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, καιρικές συνθήκες κτλ. Ο πολεμιστης SHINOBI (ONMITSU, RAPA, TOPA, NINJA, SUKINAMI) ειναι ικανός να πολεμήσει μέρα και νύχτα σε κλειστούς και ανοικτους χωρους με εναν η με πολλους αντιπαλους. Χρησιμοποιώντας τις ειδικές τεχνικες του I N T O N J U T S U k S H I N O B I I R I μπορει να μπει εκει που δεν μπορει να μπει κανεις, και να βγει από εκεί που δεν μπορεί κανεις 

 Π Ν Ε Υ Μ Α Τ Ι Κ Ο Μ Ε Ρ Ο Σ

Χρησιμοποιωντας ειδικους τροπους να βλεπει τα πραγματα, δινοντας την καταλληλη προσοχη, και εχοντας αντιληφθει βασικες αληθειες που διεπουν το συμπαν ο πολεμιστης-φιλοσοφος ειναι ικανος να βυθιστει στο πιο βαθυ σκοταδι γνωριζοντας καλα οτι θα δημιουργησει το δικο του φως απο την δυναμη που κρυβει μεσα στην καρδια του, για να χρησιμοποιησω μια φραση του Μεγαλου Διδασκαλου Dr.Hatsumi. 

copyright george papasimakis 2008 all rights reserved

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου